Tradycyjny system medycyny indyjskiej zwany Ajurwedą ma ogromny potencjał
w profilaktyce i leczeniu. Odporność organizmu nie może być wzmocniona z dnia na dzień. Regularny tryb życia oraz odpowiednia dieta przyczynia się do odporności. Starożytna mądrość Ajurwedy zapewnia nam kilka bezpiecznych i naturalnych sposobów na zwiększenie odporności naszego organizmu.

Reklama: https://si.org.pl

Jakie czynniki wpływają negatywnie na naszą odporność?

Dla większości ludzi niekonsekwentny i nieregularny tryb życia jest przyczyną słabego układu odpornościowego. Następujące czynniki negatywnie wpływają na układ odpornościowy:

  • Otyłość
  • Niewłaściwa dieta
  • Przemęczenie
  • Alkohol i palenie
  • Zaburzenia okołodobowego rytmu snu i czuwania

Lęk i stres może również osłabić nasz układ odpornościowy.

Długotrwałe uwalnianie kortyzolu z powodu lęku hamuje liczbę białych krwinek, co z czasem powoduje osłabienie układu odpornościowego. Przewlekły stres zmniejsza ilość komórek odpornościowych, poprzez zmniejszenie produkcji m.in. interferonu oraz cytokin, które chronią nas przed infekcjami wirusowymi i zmianami nowotworowymi.

Sposoby radzenia sobie z lękiem i stresem:

  • Joga i Pranajama
  • Medytacja
  • Zdrowa dieta
  • Odpowiednia ilość snu
  • Ćwiczenia
  • Duża ilość naturalnego światła

Masażystka z Pracownia Ciszy Joga i Ajurweda rekomenduje również regularne masaże ajurwedyjskieponieważ pomagają ciału uwolnić się od stresu.

Jaką rolę we wzmacnianiu odporności odgrywają ćwiczenia?

Joga, pranajama i regularne ćwiczenia to czynniki wzmacniające układ odpornościowy. Powinno dążyć się do co najmniej 30 minut aktywności fizycznej przez trzy dni w tygodniu. Może to obejmować spacery, jazdę na rowerze, jogę, pływanie lub inne treningi.

Jakie zioła ajurwedyjskie pomagają we wzmocnieniu układu odpornościowego?

Oto kilka składników, które możesz dodać do swojej diety, aby wzmocnić odporność.

  • Amla – jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Może odmładzać
    i rewitalizować organizm, ma również silne właściwości przeciwzapalne. Najlepiej
    ją spożywać na surowo, choć dostępna jest również forma sproszkowana.
  • Imbir – jest naładowany związkami przeciwdrobnoustrojowymi, które pomagają zwalczać infekcje i zwiększają poziom odporności. Wspomaga również trawienie
    i pomaga w dolegliwościach układu oddechowego.
  • Tulsi – Jest to roślina lecznicza, która ma właściwości przeciw infekcyjne. Pomaga przy infekcjach dróg oddechowych, takich jak kaszel, przeziębienie, ból gardła i astma.
  • Pieprz czarny – jest zarówno przeciwutleniaczem, jak i środkiem przeciwbakteryjnym. Piperyna zawarta w czarnym pieprzu wspomaga detoksykację płuc. Zwiększa również produkcję limfocytów T, które pomagają zwalczać infekcje.
  • Jedz o regularnych porach 3-4 małe posiłki w ciągu dnia
  • Zjedz od 5 do 6 porcji pełnoziarnistych produktów, 1 porcję owoców, 2 lub 3 porcje świeżo ugotowanych warzyw oraz 1-2 porcje dobrej jakości białek
  • Pij dużo płynów, a posiłki popijaj ciepłą wodą, natomiast unikaj mrożonej wody
  • Unikaj mocnych alkoholi i piwa
  • Można spożywać ciepłe wino lecznicze i rozcieńczone wino stołowe
  • Jedząc sałatki dodawaj sosy na bazie oliwy lub śmietany, aby sałatka była lżej strawna
  • Po zjedzeniu lodów wypij gorącą herbatę z kardamonem i goździkami
  • Posiłki zakończ wypiciem gorącej herbaty lub ciepłym deserem.